POGOSTA VPRAŠANJA

1. Kaj potrebujem za uporabo interaktivnih gradiv?

Trenutno interaktivno gradivo deluje na osebnih in tabličnih računalnikih (brskalniki Chrome, Firefox 16.0+, Internet Explorer 10.0+ in Safari 6.0+; priporočamo predvsem brskalnik Chrome ali Firefox). Zaradi hitrega napredka se lahko sistemske zahteve sčasoma spremenijo. Za uporabo potrebujete zanesljivo spletno povezavo in računalnik ali tablični računalnik. Za frontalno delo v razredu potrebujete še projektor. Interaktivno gradivo odlično deluje tudi z interaktivno tablo, ki je dobrodošla, vendar ni nujna. Če boste želeli v razredu predvajati avdio- in videoposnetke, boste potrebovali tudi primerno ozvočenje.

2. Kje lahko kupim interaktivni učbenik?

Komplet iRokus+, ki vsebuje aktivacijsko kodo za dostop do interaktivnega gradiva in tiskano gradivo (namenjen je redni uporabi ob interaktivnem gradivu), je na voljo v knjigarnah in v rubriki Nakup na tej spletni strani.

3. Kaj je aktivacijska koda za učenca in kako jo uporabiti?

Aktivacijska koda je niz znakov, ki ga potrebujete za aktivacijo dostopa do interaktivnega gradiva za eno šolsko leto (oz. do 31. avgusta) na www.iRokusPlus.si/aktivacija. Aktivacijska koda je del učnega kompleta (natisnjena je na ovitku tiskanega gradiva).

4. Kako kot učenec pridobim dostop brez časovne omejitve?

Po aktivaciji dostopa lahko učenci do interaktivnega gradiva dostopate od 14. ure popoldne do 8. ure zjutraj in ves dan ob dnevih brez pouka. Če se vsi učenci v razredu (oz. najmanj 5 učencev z učiteljem nemščine in najmanj 15 učencev z učiteljem slovenščine oz. biologije oz. naravoslovja oz. kemije oz. fizike) povežete z učiteljem, boste lahko do svojega interaktivnega gradiva dostopali brez te časovne omejitve – 24 ur na dan.

5. Kako se povežem z učiteljem?

Povezavo lahko ustvarite samo učenci. Ob vstopu v interaktivno gradivo (po aktivaciji dostopa) vam bo sistem samodejno predlagal, da se povežete s svojim učiteljem, in sicer tako, da izpolnite kratek obrazec. V njem izberete šolo in razred, ki ga obiskujete, ter vpišete posebno kodo za povezavo, ki jo prejmete pri svojem učitelju, če ta uporablja učiteljevo različico interaktivnega gradiva. Z učiteljem se boste lahko povezali tudi kadarkoli kasneje s klikom na ikono ob naslovnici interaktivnega gradiva.

6. Kako učitelj prejme kodo za povezavo z učenci?

Koda za povezavo z učenci je samodejno dodeljena vsakemu učitelju ob prvi aktivaciji dostopa do učiteljeve različice interaktivnega gradiva. Koda je vedno izpisana ob učiteljevem uporabniškem imenu po prijavi na www.iRokusPlus.si (npr. Janez Novak Učitelj / D401).

7. Kaj se zgodi s povezavo učencev z učiteljem po preteku šolskega leta?

Po preteku šolskega leta (oz. 31. avgusta) bo povezava učencev in učitelja samodejno prekinjena.

8. Kako lahko podaljšam dostop do interaktivnega gradiva po preteku enega šolskega leta?

Vsak učenec bo imel možnost podaljšanja dostopa do interaktivnega gradiva, če ga bo potreboval tudi po preteku enega šolskega leta (na primer za pripravo na NPZ, kasnejše obnavljanje znanja ipd.). Cena za podaljšanje dostopa za učenca za eno leto znaša 4,90 €, za dve leti pa 7,90 €.

9. Kaj se zgodi, če učenec sredi šolskega leta zamenja šolo ali učitelja? Ali se lahko poveže z novim učiteljem?

Učenec lahko zamenja skupino oz. učitelja. Novi učitelj pokliče na brezplačno telefonsko številko 080 1990 in Založba Rokus Klett v treh delovnih dneh uredi prevezavo.

10. Katere podatke v okviru sistema za vodenje učnega procesa Rokus Klett LMS spremlja učitelj?

Podobno kot v razredu lahko tudi v spletni skupini, ustvarjeni v sistemu Rokus Klett LMS, učitelj spremlja določene podatke o posameznem učencu in skupini. Med temi podatki so čas učenja z interaktivnim gradivom, rezultati preizkusov ter statistika uspešnosti posameznika in skupine.

11. Kateri podatki so v okviru sistema za vodenje učnega procesa Rokus Klett LMS na voljo učencu?

Učenec lahko v okviru sistema Rokus Klett LMS preveri svojo uspešnost pri reševanju nalog. Lahko tudi dostopa do gradiva, ki ga zanj pripravi učitelj. Učenec nima dostopa do rezultatov, osebnih podatkov in statistike drugih učencev.

12. Kaj obsega gradivo za učitelje?

Učiteljevo gradivo obsega:

  • interaktivno gradivo,
  • sistem Rokus Klett LMS,
  • predloge letne in dnevnih priprav na www.devetletka.net,
  • tiskano gradivo.

13. Kje je objavljeno dodatno gradivo za učitelje?

Dodatno gradivo za učitelje je večinoma objavljeno v sistemu za vodenje učnega procesa Rokus Klett LMS. Dodatne vsebine za učitelje, ki sodijo k posamezni strani interaktivnega učbenika, so zbrane v urejenih mapah. Učitelj jih lahko spreminja in prilagaja ter prikazuje kot predstavitev pri uri.

Predloge letne in dnevnih priprav bodo kot vse druge predloge priprav objavljene na www.devetletka.net in v sistemu Rokus Klett LMS.

14. Ali je mogoče v interaktivno gradivo pripenjati datoteke?

V interaktivno gradivo ni mogoče pripenjati datotek. Odlaganju datotek (doc, docx, xls, xlsx, ppt, mov itd.) je namenjen sistem Rokus Klett LMS. Velikost priponk je v sistemu omejena.

15. Kaj se zgodi z osebnimi zaznamki v interaktivnem gradivu po poteku dostopa?

Osebni zaznamki in druge spremembe, ki jih uporabnik vnese v interaktivno gradivo z uporabo orodij iz orodne vrstice, se arhivirajo za obdobje 5 let.

Niste dobili odgovora na svoje vprašanje?

Pišite nam na .